Aperitif



Aperitif

Recepteket gyűjtögetünk. Füzetbe írjuk, cetlin kapjuk, receptkönyvből olvassuk, nagyszüleinktől tanuljuk őket. Főzünk, mert muszáj, főzünk, mert szeretjük, süteményt készítünk, szeletelünk, hámozunk, elsózunk. Gasztroajándékokat alkotunk, dagadunk a büszkeségtől, amikor megdicsérik a főztünket, vagy amikor elkérnek tőlünk egy-egy receptet. Olyasmi ez, mint az irodalom. Szövegeket gyúrunk, elnyújtjuk őket, néha túlfűszerezzük, ha jól sikerül büszkélkedünk, ha rosszul, (kicsit fájós szívvel) szemétbe dobjuk.

Szóval étel és irodalom: rokon műfaj. Hogy a kettő összjátékából mi sül ki, azt még mi sem tudjuk. Igyekszünk folyamatosan új ízeket írni, szövegeket tálalunk. Fűszerezze mindenki saját ízlése szerint.


2015. március 3., kedd

~O~


Olyan borzasztóan idegesen várlak,
belekapok ebbe, belekapok abba,
egy kicsivel több cukrot szórok a habba,
a túrós csusza megint istentelen sós lett,
a pite csupa ragacs, leégett az omlett,
siheder szerelem, úgy szédülök bele,
kicsusszan a kezemből a serpenyő nyele,
mentem a menthetőt, hol az édeskömény?
Megbomlik a hajam, lecsúszik a kötény
rólam, mikor ideszólsz,
hogy mégsem.

Mondjuk jobb is éppen,
hogy nem jöttél. Tragikusan főzök:
megrémítenek a lángok, a gőzök,
fáj, ha megég, megvág.
Vagy már fel sem veszem.
Rosszabb, hogy megint egyedül eszem.







„Egy serpenyőben olajat hevítünk, addig feltörjük egy tálba a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd jól felverjük. A sajtot lereszeljük.
Ha felmelegedett a serpenyő, a hőt közepesre vesszük alatta, és beleöntjük a tojásokat. Fakanállal mindig addig húzunk csíkot a közepébe, és tereljük vissza a folyékony tojást, míg el nem fogy a massza, és szép lassan kezd összeállni a lepényünk.
Ha picit kezd már szépen felválni az omlettünk széle, szépen megszórjuk a reszelt sajttal.
Majd egy ügyes mozdulattal egy spatula segítségével óvatosan összehajtjuk, középre rázzuk, majd egy tálra csúsztatjuk, és fogyaszthatjuk is.




A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet.
Apránként hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük, így egy palacsintatészta állagú masszát kapunk.
A vajjal vékonyan kikenjük a piteformát.
Beleöntjük a tésztát a formába, és a tetején egyenletesen elosztjuk a kimagozott cseresznyéket.
190 fokra előmelegített sütőben először 10 percet sütjük, majd 180 fokon további 30 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése